måndag 20 mars 2017

Sångfröken Stine!

Stine Valborg Skaarup. Så heter hon vår sångfröken. Mellannamnet "Valborg" har varit en skämskudde länge nog, nu kommer det ut ur garderoben, säger hon skämtsamt.

Bakgrund och utbildning
Hon är född i Grenå på näsan av Jylland i Danmark, där hon växte upp i ett hippiekollektiv och flyttade från gård utan rinnande vatten, el eller värme, till en tågvagn, till ett hönshus, till en lägenhet och som åttaåring kom till Sverige och Klippan och för henne rena rama lyxen, i ett hus utanför Gråmanstorp med alla moderniteter och t.o.m. en våningssäng av trä från IKEA! Lyckan visste inga gränser för henne. Och tänk vad lyckligt lottat Bruksspelet är, eftersom Stine sedan stannade lojalt i Klippan.
När hon var liten ville hon bli mamma till 3 små hippiebarn som skulle heta Ocean, River och Savannah. Men så kom hon i kontakt med musiken.. Hon hade likt många andra musikutövare i Klippan, förmånen att ha Tor Svensson som musiklärare, och det var han som berättade för henne att man kan läsa vidare med musik.
Stine gick musikestetiska programmet på gymnasiet. Därefter spenderade hon ett år på Folkhögskola med inriktning musik, innan hon slutligen tog examen som "Master of education" efter 4,5 år på musikhögskolan i Malmö med inriktning sång. Hon  tillförskansade sig yrkestiteln förbundsdirigent. 
Men kärt barn har många namn och många järn i elden. Stine kallas i vardagen för bl a musikfröken, sångfröken, körfröken elle maestro.
Förutom Bruksspelet har Stine också en del mindre och kortvariga projekt. Men det är hennes egen kör; Aquarello, och arbetet som musiklärare på grundskola samt förbundsdirigent inom förbundet, som upptar största delen av hennes tid. Ibland kan man få höra Stines egna ljuva stämma, då hon tillsammans med sin sambo trubadurunderhåller på diverse tillställningar. Stine har trots sin enorma kompetens en kluven  relation till att stå i rampljusets front. Men hoppa fallskärm kan hon göra, om vi nu ska prata mod och framåtanda. Logiskt.Bruksspelet
Det var (inte helt oväntat) Heléne Lindqvist som ville ha med Stine till Bruksspelet. Redan första året blev hon tillfrågad, men hade då inte tidsutrymme.
Det blir hennes fjärde år med Bruksspelet i år! Första gången stod hon  på scen som Astrid. Andra året stod hon på scen OCH höll i den musikaliska instuderingen. Tredje året hoppade hon från scen och jobbade "bara" med instuderingen och i år blir det likadant!
"Jag skulle inte vilja vara sångfröken åt någon annan grupp galningar om jag så fick välja från hela världen!!"

Tankar om Bruksspelet?
"Bruksspelet är magi. Det är drömmar som går i uppfyllelse, djup vänskap, vidgande av vyer, hårt arbete, dans i gummistövlar och regnrock, klingande skratt och oöndlig kärlek. Det tror jag att alla Brukizar, nya som gamla, kan skriva under på. Jag är också helt säker på att vår stora Brukiz-publik kan hålla med om samma sak".

Stine är av tron att små gärningar av omtanke och godhet, gör den stora skillnaden för mänskligheten. Och vi tänker att Stine är en person som gör skillad för många fler människor än hon själv kan ana. Vilket också går hand i hand med hennes stora dröm; att få göra ett avtryck när det är dags att lämna detta liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar