torsdag 9 mars 2017

Det är vi som är bruket

Vi är övertygade om att man kan flytta berg med kärlek. Eller. Nåja. 
Men klart och tydligt är att det kärleksfulla klimatet i Bruksspelet gör det till vad det är. 

Jag som varit både utanför och innanför Bruksspelet, kan som så många andra vittna om att det händer något magiskt när man kliver in i repetiotionssalen. Det är varmt, skrattigt och bullrigt, oavsett pågående repetition eller inte. Du blir emottagen med ett leende, och en kram ligger alltid på lur. Alla får plats, och alla tar hand om varandra. Barn som vuxna. Det behövs inga regelkontrakt. Det faller sig naturligt. 
I Bruksspelet får du en gedigen teaterutbildning, du får stå på en proffsig scen en hel sommar, och det blir många möten med människor som inte skulle korsat din väg eller beröra ditt hjärta i andra sammanhang. Det finns en vän i varje brukizar. Och en fin moral kring kamratskap.

Man delar allt. Timmar, arbete, skratt, svett, frusenhet, repliker, sångtexter, misstag, kaffebönor och kex. 
Men också frustrationen. Man är ganska sårbar i vissa skeden av en tid av repetitioner och föreställningar. Man är trött. De flesta brukizar jobbar eller går i skolan hela dagar. Så den tid som skulle kunna vara soffhäng eller slösurfade på en skärm, är bunden till fullt fokus. Så när man får göra en omtagning på ett danssteg för sjuttionde gången för arr man inte riktigt fått in klämmen, så kan man hålla sig för skratt. Däremot skrattar man några veckor senare åt samma episod. 
Brukizar kommer varandra väldigt nära in på livet. Man blir varandras problemlösare, matleverantör, äktenskapsrådgivare och allt i allo. Vi bli starka tillsammans. 

Ur ett utifrånsperspektiv kan det kanske låta som om det är en sekt som jag nu beskriver. Men den kärlek som jag pratar är helt villkorslös. Den har ingen insats. För den bara finns. 
Det ska rättvist tilläggas att ibland tappar folk tålamodet, eller bara rinner över. Och så måste det vara. Som tidigare nämnts tillhör brukizarna människosläktet, och kan både tappa tålamodet eller hamna i konflikt. Men brukizar är ansvarsfulla människor som tar ansvar för sig själva liksom sina konflikter. Därför brukar tålamodsbrist och konflikter bli kortvariga. Knappt märkbara puffar. Oftast behövs bara en kopp kaffe, några andetag och en nypa luft och en kram. 
Så är man på banan igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar